2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
matheus@vnet.hu

Bemutatkozás

Sportegyesületünk 2004. év decemberében kezdte meg hivatalos működését a Pest megyei Bíróság bejegyzését követően, majd 2005. év januárjában tagfelvételt nyertünk a Magyar Sakkszövetségbe. Már két évvel korábban, tájékozódó jelleggel, néhány Galga-völgyi település általános iskolájában (Tura, Galgahévíz, Hévízgyörk, Aszód) - a sakkot népszerűsítő foglalkozások keretein belül - igyekeztünk megnyerni fiatal növendékeinket az évezredes játék rendszeres gyakorlásának. Egy évvel később Turán, a kastélykerti óvodában megcéloztuk az öt-hatévesek korosztályát is a "semmit nem lehet elég korán elkezdeni" jelmondat szellemében. Miután az óvoda vezetése nyitott volt az újdonság befogadására, rövidesen tapasztaltuk, hogy a kis "sakkozó palánták" nagy érdeklődést mutatnak a színes figurás (szivárvány sakk-készlet) játékok iránt. Óriási, mind anyagi, mind erkölcsi segítséget kaptunk a Szivárványharcos Sakk Sportegyesülettől, miután ok biztosították a tárgyi feltételeket (is), hogy egyáltalán el tudjuk kezdeni tevékenységünket. Természetesen a kevésfigurás, egyszerűbb logikai játékokkal kezdünk az óvodában, az igazi sakkozás, amely eléggé bonyolult játék kisgyermekek számára, inkább csak az iskolában kerül terítékre. A turai (óvodai) kísérletünknek és sikerünknek gyorsan híre ment, így rövidesen a hévízgyörki és ikladi óvodai vezetés is jelezte igényét a rendszeres foglalkozások megtartására. Az óvodai korosztályban még nem ajánlatos a versenyzés, mi azonban évente egyszer szerét ejtjük az óvodások regionális sakktalálkozójának, melynek kezdettől fogva, immáron 3 éve, a hévízgyörki óvoda ad otthont.
Alapvető célunk tehát a sakksport népszerűsítése szűkebb régiónk oktatási és nevelési intézményeiben, ezzel együtt a tehetségkutatás, majd tehetséggondozás sportegyesületünk utánpótlás nevelésének keretein belül. Rendkívüli fontossága van a rendszeres versenyzésnek, ezért törekszünk tehetségesebb versenyzőinket bekapcsolni a jól szervezett Pest megyei, ifjúsági versenysorozatba. A legtehetségesebbek pedig már a megyei felnőtt csapatbajnokságon, valamint a különböző FIDE versenyeken is sakktáblához ülnek, ahol ideális környezetben fejleszthetik sakktudásukat és játékerejüket.
Sportegyesületünk leginkább a szülők által rendszeresen fizetett tagdíjakból igyekszik biztosítani működését, de kapunk "kisebb-nagyobb" támogatást a helyi önkormányzatoktól is, valamint néhány lelkes magánszemélytől és egy-két egyéb intézménytől (Turai Takarékszövetkezet).
Rendkívül sokat köszönhetünk a támogató szülőknek, akiknek közreműködése nélkül (lásd a versenyzők utaztatása) nehezen tudnánk biztosítani fennmaradásunkat évről évre. Ezúton szeretném megköszönni segítségüket, melynek jelentős szerepe van sportegyesületünk életében.
A Galgavidéki Sakkbarátok Sportegyesülete szinte a "nulláról" indulva jutott el - néhány év alatt - egy Pest megyei 1. osztályú felnőtt csapatbajnokságon is "ütőképes", fiatal sakkcsapat megformálásához. A tavalyi évadban ezüstérmesek lettünk. Több sakkozónk neve olvasható a nemzetközi (FIDE) listán, s reméljük, számuk szaporodni fog a későbbiekben, ugyanis nem áll szándékunkban feladni, amit elkezdtünk. Egyik nem titkolt célunk: feljutás az NB II-es csapatbajnokságba. Jó úton haladunk célunk megvalósulása felé, persze ez ügyben még keményen dolgoznunk kell!